Valaisimet

Valaisimet ovat yksi tärkeimmistä kodin sisustustuotteista värien ja tekstiilien lisäksi. Valaisimilla on tärkeä osuus myös ulkona. Valaisimien avulla on mahdollista luoda halutunlainen tunnelma tilaan. Oikein valittu valaistus jokaisen tilaan toistaa värit oikealla tavalla ja valaisin istuu ja sopii muuhun sisustukseen täydellisesti.

Kun tarve halutunlaiselle lampulle on olemassa, on seuraavaksi etsittävä sopiva malli tilaan. Ylläolevista kaupoista löytyy satoja erilaisia lamppumalleja.

Sopiva valaisin jokaiseen tilaan

100% täydellistä valaistusta ei ole olemassa, vaan valaistus on aina useiden asioiden kompromissi. Eri vuodenaikojen valoisuus ei helpota asiaa ja täysin oikeanlaista valaistusta on mahdotonta hankkia. Parhaaseen voi kuitenkin pyrkiä ja nykyaikaisilla valaisimilla ja säätimillä saa luotua todella hyvän valaistuksen tilaan kuin tilaan. Valaistusasiantuntijat auttavat mielellään ja heiltä saa asiantuntevia neuvoja ja vinkkejä. Verkkokauppojen asiakaspalvelusta saa nopeasti apua oikean valaisimen valintaan.

Lisäksi kompromisseja voivat aiheuttaa omat mieltymykset. Jokin tietty valaisinmalli on mielessä ja se on saatava tilaan vaikka se ei paras vaihtoehto järjellä ajateltuna olekaan. Valaistusteho tai valokeila voi olla epäsopiva, mutta valaisin sopii muuten ulkomuodoltaan tilaan, voi tällöin kyseeseen tulla kompromissiratkaisu jossa tingitään valaistustehosta, mutta visuaalinen ilme miellytttää paremmin. Joillekin voi olla tärkeää mahdollisimman energiatehokas ratkaisu ja tilaan on saatava ehdottomasti LED-valaisimet, vaikka sopivaa mallia ei markkinoilta löydy. Tällöin voidaan joutua tinkimään visuaalisuudesta, mutta valaistus on muuten halutunlainen.

Olohuoneen valaisin on tärkeä yksityiskohta

Olohuoneen valaistusOlohuone on useimmiten koko perheen tila jossa vietetään suurin osa valveillaoloajasta. On tärkeää, että olohuoneen valaistus suunnitellaan toimivaksi ratkaisuksi. Mikäli remontoit, kannattaa valaistukseen panostaa hieman rahaa, sillä suuri osa vuodesta on pimeää aikaa.

Olohuoneen valaisin on usein keskellä huonetta. Joillekin soveltuu kattokruunu, kun taas joillekin sopivat paremmin pelkät spotit tai riippuvalaisimet. Lisäksi olohuoneissa voi olla kohdevalaisimia sekä seinä- ja jalkalamppuja. Kaikki nämä kannattaa ottaa huomioon valaistusta suunnitellessa ettei huoneesta tule liian pimeä.

Keittiössä vaaditaan paljon valotehoa

Keittiössä valaisin on oltava valoteholtaan hyvä. Monissa keittiössä on kaksi tai useampi valaisin. Toinen valaisin voi olla aivan hyvin tehokas loisteputkivalaisin, sillä valotehoa vaaditaan.

Kaappien alla on useasti lisävalaisimia. Nykyään asennettavat kaappivalot ovat hyvin pitkälti LED-valoja, mutta vanhemmissa taloissa löytyy loisteputkia tai jopa hehkulamppuja. Lisävalaistusta tuo liesituulettimen valo jota käytetään useimmiten pelkästään silloin kun hellaakin käytetään.

Kylpyhuonevalaisimet luovat sopivan tunnelman

Kylpyhuoneen valaisinKylpyhuoneen valaistuksessa ei valoteholla ole suurtakaan merkitystä, vaan valaisimien valintaan vaikuttavat lähinnä omat mieltymykset ja kylpyhuoneen tyyli. Nykyaikainen pelkistetty kylpyhuone vaatii pelkistetyt valaisimet. Kylpylätyyppiseen kylpyhuoneeseen valaisimiksi voi valita esimerkiksi kreikkalaistyyliset valaisimet.

Nykyään pesuhuoneissa käytetään runsaasti myös LED-valoja perinteisten plafondien sijaan. LED-valojen pieni koko mahdollistaa valojen piilottamisen esimerkiksi listojen tai kattoon rakennetun valasinpaneelin taakse, jotka antavat epäsuoraa valoa. Pesuhuoneen valaisimen voi asettaa kattoon tai seinälle. Valaisima voi olla myös useita, varsinkin jos pesuhuoneessa on WC-istuin tai käsienpesuhana ja kaapisto.

Oikean valaisimen ja lampun valinta

Valaisimen valintaan vaikuttavat tilan koko, tarvittava valomäärä, sisustustyyli sekä valaisimen ulkonäkö. Lähtökohtaisesti valaisin valitaan tehon perusteella, jonka jälkeen tulevat vasta muut kriteerit. Oikean tehoinen valaisin on miellyttävä ja valon määrä ei jää liian pieneksi.

Lamppuja on useita erilaisia niin teholtaan kuin värilämpötilaltaan. Varsinkin nykyaikaiset LED-lamput on valittava huolella, että tilaan saadaan oikean värilämpötilan omaava lamppu. Asiantuntevat verkkokaupat osaavat neuvoa asiassa. Lampun valintaan vaikuttaa myös lampun kanta ja valaisinta hankkiessa kannattaa selvittää että sopivan värisävyn lamppuja on saatavana kyseiselle lampunkannalle.

Himmentimet ja säätimet

Valaistukseen voi saada vivahteita asentamalla kytkimen tilalle säätimen tai himmentimen. Himmentimien avulla valotehon määrää voi säätää portaattomasti. Himmentimien avulla voi luoda sopivaa tunnelmaa jokaiseen tilanteeseen ja vuodenaikaan. Säätimiä käytettäessä on otettava huomioon asennettavien lamppujen malli. Kaikki halogeenit ja LED-lamput eivät ole säädettävissä, vaan vaativat omanlaiset lamput.

Piha- ja ulkovalaistus

PihavalaisinPihavalaistus jaetaan pääsääntöisesti kahteen eri kategoriaan. Tunnelmavalaistus ja ns. tehokas valaistus. Tunnelmavalaistus voidaan asentaa esimerkiksi talon seinille ja piha-alueelle erillisiin pollarivalaisimiin. Myös terassiin voidaan upottaa LED-valoja tai ne voidaan asentaa esimerkiksi terassin kaiteisiin.

Tehokas valaistus voidaan toteuttaa tehokkailla halogeenivalaisimilla tai LED-valoilla jotka kytketään päälle vain tarvittaessa, esimerkiksi lumitöiden aikana tai muulloin kun tarvitaan tehokasta valoa. Ulkovalaistus kannattaa suunnitella myös huolella. Tehokkaita halogeenilamppuja on turha polttaa liian pitkään, sillä ne vievät sähköä kohtuullisen paljon. Tunnelmavalaistuksen teho mitataan vain muutamissa wateissa varsinkin jos käytetään LED-lamppuja.

Ulkovalaistuksen syttymisen voi hoitaa myös liiketunnistimien tai kellokytkimen avulla, jolloin valot eivät pala turhaan silloin kun pihamaalla ei kukaan ole.