Terassilaudat

Terassilaudat

Tee terassi edullisesti tilaamalla terassitarvikkeet suoraan netistä kotipihaasi! Kevät ja alkukesä on perinteisesti kiivasta terassinrakennusaikaa. Tilaamalla laudat, runkopuut, harkot, ruuvit, maalit ja aitalaudat netistä saat tarvikkeet edullisemmin suoraan kotipihaan tuotuna.

Terassit rakennetaan lähes poikkeuksetta kestopuusta (painekyllästetty). Kestopuuta löytyy monenlaista, joten valinnavaraa riittää.

Valitse oikea paikka terassille

Kun suunnitelmissa on rakentaa terassi, on tehtävä hieman pohjatyötä ennen tilauksen tekemistä. Ensimmäiseki on tietysti suunniteltava paikka mihin terassi tulee. Paikka kannattaa valita huolella, sillä työmäärä on suuri eikä valmista terassia ole kovin helposti mahdollista siirtää. Useasti terassi rakennetaan kiinteästi talon viereen ja voidaan kiinnittää rungostaan talon perustuksiin.

Aina kuitenkaan terassia ei ole mahdollista rakentaa suoraan talon viereen, vaan joskus voidaa rakentaa kokonaan erillinen terassi talosta irralleen. Usein paikka valitaan sen mukaan, mistä kulku on mahdollista suorittaa. Toinen hyvin yleinen kriteeri paikan valinnalle on ilta-auringon suunta.

Suunnittele terassi huolellisesti

Hyvä suunnitelma on kaiken lähtökohta. Kun paikka on valittu, on otettava huomioon minkälaiseen maahan anturat tai esimerkiksi kierrepaalut tulevat. Mikäli terassi tulee suoraan talon yhteyteen, on homma hieman helpompaa. Talon ympäristö on hyvin todennäköisesti rakennuksen jäljiltä hiekka tai sorapohjainen. Tämä helpottaa työtä huomattavasti.

Jos talon ympärystä on ehtinyt jo heinittyä tai siihen on istutettu nurmikko, on aloitettava kaivamalla pintamulta pois. Pintamulta on hyvä kainaa koko terassin alueelta pois ja se on korvattava soralla. Alle kannattaa laittaa suodatinkangas.

Perustusten teko riippuu siitä mille korkeudelle lattiatason halua tulevan. Mikäli lattia tulee hyvin lähellä maata, voi runkon kasaamisen aloittaa harkkojen tai jopa laattojen päälle. Jos korkeutta tarvitaan enemmän, voi kyseeseen tulla pilariharkot tai ruuvipaalut. Ruuvipaalujen upotuksessa pitää ottaa huomioon mahdolliset johdot tai vesiputket vahinkojen välttämiuseksi.

Sora tasoitetaan pihan tasolle. Merkitse terassin paikka esimerkiksi langoilla tai merkkaamalla ulkoreunat merkkausmaalilla. Aseta harkot sorapatjan päälle. Harkkoja on hyvä laittaa suhteellisen tiheästi, että terassi ei notku ja se säilyttää ryntinsä myös talven lumikuorman jälkeen. Sopiva harkkojen väli riippuu siitä, kuinka vahvaa runkopuuta käytetään. Suositus on tietysi mahdollismman jykevä runko. Esimerkiksi 5 tuuman lankku käy hyvin. Kakkosnelonen on liian pientä varsinkin jos terassi on hiemankaan suurempi. Muista asettaa harkot myös terassin keskelle!

Kun Harkot ovat paikoillaan, on ne asetettava samaan tasoon. Suositus on, että terassin ulkoreuna tulee pari-kolme senttimetriä alemmaksi kuin sisäreuna vedenpoiston varmistamiseksi. Tämä siis siinä tapauksessa että terassi tulee seinän viereen eikä siihen tule kattoa.

Homma hoituu parhaiten laserin avulla, mutta pitkä ja suora runkopuu sekä vatupassi hoitaa myös homman. Jotta tulos on varasti haluutta, kannattaa runkopuuta koitta toiseltakin kantilta niin voi varmistua runkopuun suoruudesta.

Tämän jälkeen mittaa ja sahaa runkopuut ja aseta ne harkkojen päälle. Harkkojen kohdalle kannattaa laittaa huovan palaset runkopuun alle. Kiinnitä runkopuut toisiinsa rungon ulkoreunasta ruuvaamalla runkopuu poikittain toisiin runkopuihin kiinni. Käytä riittävän pitkiä ruuveja ja ainakin 2-3 ruuvia per liitos.

Jos runko tulee ruuvipaalujen päälle, on ruuvipaalut ruuvattava lähes samalle tasolle toisiinsa nähden. Lopullinen säätö tehdää ruuvipaaluihin kiinnitettävillä pilarikengillä.

Kansilaudoituksen valinta

Kansilaudoitusta on saatavana jokaiseen makuun. On leveää, kapeaa, ohutta, paksua, vihreää, ruskeaa, uritettua, sileää, lämpökäsiteltyä ja niin edelleen. Valinta riippuu lähinnä omista mieltymyksistä, mutta myös useasti hinnasta.

Lähtökohtaisesti voidaan sanoa, että paksumpi on parempi valinta kuin ohuempi. Kansilaudan valintaan vaikuttaa myö se, kuinka tiheä runko on tehty. Jos runko on hyvin tiheä, voi kyseeseen tulla hieman ohuempi kansilaudoitus.

Normaalisti kansilaudoitus tehdään kestopuusta. Suosituinta puumateriaalia lienee ruskea 28×95. Samaa lautaa on saatavana myös vihreänä ja sileänä. Vihreänä hinta on hieman halvempi. Laudan vihreys ei haittaa, sillä terassi on joka tapauksessa öljyttävä jotta se säilyttää miellyttävän ulkonäön ja pysyy hyvässä kunnossa pitempään. Öljyämisen voi suorittaa esimerkiksi ruskealla öljyllä, joka peittää kesopuun vihreyden hyvin.

Jos valinta on vihreä painekyllästetty, on otettava huomioon että terassinöljyämistä ei suositella saman kesän aikana. Kannattaa siis odottaa seuraavaan kevääseen niin terassiöljy imeytyy paremmin eikä terassista tule laikukas. Ensimmäinen öljyämiskerta vaatii todennäköisesti uusinnan, sillä puu imee öljyä tehokkaasti.

Muistilista lyhyesti

1. valitse paikka huolella
2. suunnittele huolella
3. mittaa tarvittava menekki rungolle ja kansilaudalle
4. laske ruuvien menekki
5. käytä oikeita terassiruuveja (muut eivät kestä)
6. rakenna rauhassa niin tulos on hyvä

Tilaa terassilaudat netistä

Terassilaudan menekki on suurinta keväällä ja alkukesästä. Sesonkina hintavertailu kannattaa, sillä samaa terassilautaa on mahdollista saada huomattavasti halvemmall toisesta nettirautakaupasta kuin toisesta. Jos menekki on laudalle satoja metrejä, jo parinkymmenen sentin erop hinnassa tekee huomattavia summia.

Runkopuu on hinnaltaan useamman euron metri. Sitäkin voi kulua satoja metrejä, joten niidenkin ostopaikassa ja tavaran paksuudessa kannattaa käyttää harkintaa.

Terassilautoja ostaessa ei kannata kuitenkaan säästää. Liian huteralla tavaralla rakennettu terassi notkahtelee kävellessä ja se voi jopa rikkoontua. Käytä siis mieluummin jykevämpää tavaraa ja tee hieman pienempi jos budjetti on tiukka.

Hyvin rakennettu terassi kestää jopa kymmeniä vuosia ja on erittäin huoltovapaa. Öljyäminen säännöllisesti edesauttaa käyttöiän jatkamisessa useita vuosia.