Ruohonleikkurit

Osta ruohonleikkuri edullisesti netistä. Tarvitsetpa sitten työnnettävää, itsevetävää, ajettavaa tai robottiruohonleikkuria, on hintojen vertailu aina järkevää. Varsinkin kalliimmissa malleissa säästö voi olla huomattava hankkimalla ruohonleikkuri verkkokaupasta.

Valitse huolella leikkurin ostopaikka. Todennäköisesti löydät leikkurin edullisimmin nettikauppojen valikoimista

Sopiva ruohonleikkuri jokaiselle pihalle

Jokaiseen tarpeeseen, pihan kokoon ja mieltymykseen löytyy oma leikkurityyppi. Leikkurityyppejä on useita erilaisia erilaisilla ominaisuuksilla. Lisäksi eri merkkejä löytyy kymmeniä erilaisista hintakategorioista.

Pienelle pihalle on aivan turhaa hankkia usean tuhannen euron hintaista päältäajettavaa ruohonleikkuria. Pienelle pihalle sopii työnnettävä polttomoottorikäyttöinen tai jopa akkukäyttöinen leikkuri. Hieman suuremmille pihoille kannattaa harkita itsevetävää mallia. Suurille pihoille on suositeltavaa hankkia ajettava tai jopa robottiruohonleikkuri.

Nurmikon hoito vie aikaa

Ruohonleikkaus on yksi eniten aikaa vievistä asioista kesällä. Parhaimmillaan kun nurmikon kasvukausi on nopeimmillaan, voi leikkaus olla ajankohtaista jopa pari kertaa viikossa. Sanomattakin on siis selvää, että ruohonleikkuri on hankinta jossa ei kannata säästää ja ostaa halvinta mallia. Jatkuvasti rikki oleva vanha leikkuri voi olla suuri riesa koko kesän.

Korjaus vie aikaa ja rahaa. Mikäli itsellä ei ole taitoja korjaukseen, on kone vietävä pienkonehuoltoon joka lisää kustannuksia entisestään. Pienkonehuollossa kone tulee todennäköisesti kuntoon, mutta vanha kone on vanha kone ja uusi vika voi tulla kun edellinen on korjattu. Hyvällä koneella leikkaaminen ei ole lähellekään niin epämiellyttävää ja työ sujuu nopeammin.

Perinteinen työnnettävä leikkuri

Muutaman sadan neliön pihalle on perusteltua hankkia normaali työnnettävä ruohonleikkuri. Työ ei ole liian suuri eikä vie kovin paljoa aikaa. Työnnettäviä leikkureita löytyy kymmeniä erilaisia ja halvimmat maksavat vain hieman yli 100 euroa. On selvää, että 100 eurolla ei saa niin hyvää laatua kuin 500 euron hintaluokassa olevilla leikkureilla. Terät voivat olla huonommat, moottori ei kestä yhtä kauan, tehoja ei yhtä paljon, polttoaineen ja öljyn kulutus voi olla suurempaa, runko ei ole yhtä jämäkkä, työntöaisa voi olla huterampi, muoviosat voivat olla heikompia ja niin edelleen. Myös työnnettävissä ruohonlekkureissa rahalla saa parempaa laatua.

Lisäksi leikkurimalleja on useita erilaisia. Osa leikkureista on silppuavia ja ruoho silputaan leikatessa mahdollisimman pieniksi pätkiksi suoraan leikkurin alle. Toinen suosittu malli on sivulle heittävä. Sivulle heittävässä leikkurissa joutuu usein haravoimaan leikatun ruohon ettei pihalle jää ikävän näköisiä ruohovanoja ja kasoja. Paremmat mallit ovat varustettu ruohonkeräimellä. Keräimet ovat usein leikkurin takaosassa olevia pusseja tai laatikoita, jotka tyhjennetään esimerkiksi kompostiin. Keräävien leikkureiden etuna on se, että pihalle ei jää lainkaan ruohoa. Miinuksena voi pitää pussin suhteellisen nopean täyttymisen jolloin tyhjennysväli on tiheä, varsinkin jos nurmikko on päässyt kasvamaan turhan pitkäksi.

Itsevetävät leikkurit helpottavat leikkuutyötä huomattavasti ja sellaisen hankintaa kannattaa harkita jos piha on hiemankaan suurempi. Itsevetävän kanssa työskentely on huomattavasti keveämpää.

Päältäajettavat leikkurit

Omakotitalojen nurmikonhoitoon on tarjolla ajettavia ruohonleikkureita. Malleja on erilaisia ja leikkurin valintaan vaikuttaa pihan muoto, kasvit, puut, kukkapenkit, puut ja niin edelleen. Halvimmat ajettavat ovat niin sanottuja traktorimalleja, joissa leikkuuterä on koneen keskellä. Toinen vaihtoehto on etuleikkuinen leikkuri, jossa leikkuuterä on koneen etuosassa.

Jos piha on varsin avoin eikä hankalia ja ahtaita kulmia ole kovin paljon, on keskiterällä oleva leikkuri aivan riittävä valinta. Jos taasen pihalla on paljon kierrettäviä esteitä, kuten pensaita, kukkapenkkeja ja puita, on etuleikkurilla varustettu ajettava parempi ratkaisu.

Keskiterällä oleva leikkuri ei ole niin ketterä kuin etuleikkuinen ja esimerkiksi pensaiden viereltä ja alta leikkaaminen voi olla haastavaa. Etuleikkuinen taipuu huomattavasti paremmin monimutkaisille pihoille.

Etuleikkuisissa on lisäksi vielä valittavana normaali kääntyvillä renkailla varustettu malli tai runko-ohjattu, jossa leikkuri kääntyy rungon keskeltä. Näistä parempi ja ketterämpi on runko-ohjattu.

Näitä ominaisuuksia vertailemalla pääsee jo aika pitkälle. Kun halutaan entistä enemmän mukavuutta, voi valintakriteereihin ottaa mukaan esimerkiksi leikkuupöydän leveyden ja vaihteiston. Hydrostaattinen vaihteisto lisää ajomukavuutta huomattavasti normaaliin keppivaihteistoon verrattuna.

Ajettavien leikkureiden hinnat vaihtelevat reilusta 600 eurosta aina useisiin tuhansiin saakka. Hintaan vaikuttaa leikkurin ominaisuudet sekä merkki. Suurille pihoille kannattaa valita leikkuri jolla leikkaaminen ei käy liian vaivalloiseksi. Pienille pihoille voi valita vaatimattomamman mallin.

Robottiruohonleikkurit

Mikäli nurmikon leikkaus ei ole lempipuuhaa, on syytä kääntää katseet robottileikkureihin. Robotit ovat nykyään todella kehittyneitä ja hyvälaatuisia. Robotit pystyvät leikkaamaan jopa 5000 – 6000 neliön pihoja.

Robottiruohonleikkurin ideana on se, että robotti hoitaa työn puolestasi. Leikkurit ovat lähes huoltovapaita. Terät on vaihdettava muutaman kerran kesässä riippuen siitä, millaisella pihalla leikkuri sijaitsee. Tasaisella nurmella oleva piha vaatii terän vaihdon pari kertaa kesässä. Jos pihalla on paljon maasta kohonneita puunjuuria tai kiviä, voivat terät tylsyä nopeammin tai jopa mennä poikki. Terät eivät ole kalliita ja parilla kympilla selviää vuodessa.

Leikkuri leikkaa jatkuvasti jolloin piha pysyy erittäin siistinä. Leikattua nurmikkoa ei pääse kertymään kasoiksi, sillä partakoneen terävät terät viiltävät heinän poikki aivan heinän latvasta. Koska leikkuri leikkaa jatkuvasti, ei heinä pääse koskaan kasvamaan liian pitkäksi ja leikkuutulos on aina ihanteellinen.

Erilaisia leikkureita löytyy jokaiseen tarpeeseen. Pieneen pihaan sopii pieni leikkuri ja yli 2500 neliön pihoille on valittava suurempi malli. Käytännössä leikkurit ovat identtisiä, vain leikkuuaika vaihtelee ja ohjelmisto voi olla erilainen.

Robottileikkurin asennus

Kun robottileikkuri on kerran asennettu, ei muuta tehtävää ole kuin nostaa leikkuri keväällä pihalle ja syksyllä varastoon. Toki leikkuri on suositeltavaa puhdistaa aika ajoin, jotta leikkurin koteloon ei pääse kertymään liikaa leikattua heinää.

Leikkuualue rajataan rajakaapelilla. Kaapeli asennetaan käytännössä tontin reunoille. Kun leikkuri leikkaa pihaa ja saavuttaa rajalle asetetun kaapelin, kääntyy leikkuri automaattisesti. Robotti ei siis koskaan voi karata pihaltasi mihinkään, vaan pysyttelee aina rajakaapeleiden sisäpuolella. Myös pensaat ja kukkapenkit on kierrettävä kaapelilla, jotta leikkuri ei aja niiden yli. Suuriin esteisiin, kuten puut ja kivetysten reunat ei rajakaapelia ole välttämätöntä asentaa, vaan törmätessään esteeseen leikkuri kääntyy automaattisesti toiseen suuntaan.

Jos haluat siistin pihan koko kesäksi ja et välitä ruohonleikkuusta, on robottileikkuri ehdoton valinta. Robottileikkurin hinnalla et saa hyvälaatuista ajettavaa leikkuria. Suosituimpia malleja ovat Husqvarna Automower, Robomow ja Gardena.

Automower pystyy hoitamaan 5000 – 6000 neliön pihat moitteetta. Automowerin valikoima kattaa useita eri malleja erikokoisille pihoille. Pienempiin pihoihin löytyy myös muilta merkeiltä hyviä vaihtoehtoja.