Kylpytynnyrit

Kylpytynnyrin tilaaminen verkkokaupasta on helppoa. Helppouden lisäksi rahaa säästyy, sillä erilaisia paljutarjouksia on tarjolla lähes mihin vuodenaikaan tahansa. Nettikauppoja selaamalla paljun hankinta on nopeaa, kätevää ja edullista.

Mitä paljun hankinassa kannattaa ottaa huomioon

Ensimmäinen tehtävä on tietää tai päättää kuinka monelle henkilölle kylpytynnyri tulee käyttöön. Kylpytynnyrin koko vaikuttaa hintaan. Lisäksi suureen paljuun menee enemmän vettä ja lämmitysaika on pitempi.

Paljun hankinnassa kannattaa pitää järki mukana, sillä liian suuri tynnyri aiheuttaa lisäkustannuksia niin hankintakustannusten, veden kulutuksen kuin polttopuun menekin suhteen. Suuri palju on toki mukava ja tilava, mutta jos tontin koko on pieni ja kustannukset halutaan pitää kurissa, löytyy nettirautakaupoista sopiva palju jokaiseen pihaan.

Toinen huomioitava seikka on materiaali. Kylpytynnyreitä on saatavana puisena, muovisena ja lasikuituisena. Lähtökohtaisesti puinen on halvin ratkaisu, mutta vastaavasti puinen palju on haastavin pitää puhtaana.

Muovinen kylpytynnyri on helppo pitää puhtaana. Muovinen palju ei myöskään vuoda saumoista vaikka tynnyri seisoisi käyttämättämää pitkiäkin aikoja. Muovipalju ei myöskään halkea kovassakaan pakkasessa.

Lasikuitupaljuja on saatavana lähinnä virosta. Lasikuiteset ovat hieman edullisempia kuin muoviset, mutta ovat materiaaliltaan kovempia. Lasikuitutynnyri saattaa haljeta kovalla pakkasella. Toki lasikuituinen on helppo korjata itsekin.

Kolmas huomioon otettava asia on kamiina. Halutaanko ulkoinen vai sisäinen? Sisäinen kamiina vie tilaa itse tynnyristä, mutta on suhteellisen tehokas. Ulkoinen kamiina puolestaan ei vie paljusta tilaa, vaan se liitetään letkuilla tynnyrin kylkeen. Ulkoisia kamiinoita on eri tehoisia. Mitä tehokkaampi kamiina, sitä nopeammin kylpypalju lämpenee.

Ulkoinen kamiina on kalliimpi hankkia kuin sisäinen. Pelkkä hinta ei kuitenkaan ole ratkaiseva tekijä, sillä paljon kylpevä säästää erotuksen säästyneissä lämmityskuluissa.

Kannattaa hankkia sellainen palju, jonka jaksat ylläpitää ja hoitaa. Palju ei peseydy itsetään, vesi ei vaihdu itsestään eikä se myöskään lämpene itsestään. Valitse palju käyttötarkoituksen mukaan. Sopiva palju on miellyttävä käyttää ja ylläpitää.

Valmis paketti vai terassiin upotettava

Kylpytynneri hankitaan useimmiten valmiina pakettina kotiin toimitettuna. Paljulle tarvitsee vain tehdä sopiva hiekka/sorapeti, nostaa palju paikalleen, liittää letkut, täyttää tynnyri vedellä ja lämmittää.

Kylpytynnyreitä on saatavana erilaisilla ulkovuorauksilla ja hintaan vaikuttaa valittu vuorausmateriaali, eristys sekä mahdollinen kansi. Kansi nopeuttaa lämmitystä varsinkin talvella ja sen avulla tynnyrin vesi pysyy puhtaana tuulen mukana lentelevistä lehdistä yms. roskista silloin kun paljua ei käytetä.

Tee-se-itse-miehille paljuja löytyy myös ”irtotavarana”. Pelkkä muovinen palju maksaa muutaman satasen ja sen voi upottaa esimerkiksi terassiin. Tällöin vuorauksen ja eristyksen voi hoitaa itse siten, että se sopii terassiin parhaalla mahdollisella tavalla.

Suodattimet

Normaalisti peruspaljuissa ei ole minkäänlaisia suodattimia, vaan vesi vaihdetaan suhteellisen tiheästi kätön mukaan. Tynnyreihin on saatavana erilaisia hiekkasuodattimia ja kemikaaleja, joilla vaihtoväliä voi pidentää huomattavasti.

Jos hankintalistalla on suodatin, kannattaa siinäkin panostaa laatuun ja ostaa oikea hiekkasuodatin. Sopivan tehoisia suodattimia löytyy jokaiseen erikokoiseen paljuun.