Kylpyhuone ja laatat

Oletko tekemässä kylpyhuoneremonttia? Kylpyhuoneen remontoiminen on iso investointi ja laattojen, tasotteiden, sauma-aineiden, silikonien, vesieristeiden ja suihkujen hintojen vertailu kannattaa. Sanomattakin on selvää, että tilaamalla netistä saat tuotteet halvemmalla.

Laatat, laastit ja vesieristeet on helppo tilata verkkokaupasta. Laske kylpyhuoneen neliömäärät ja tee tilaus. Ellet tiedä miten tilata, ole yhteydessä kaupan asiakaspalveluun. He osaavat selvittää tarvittavan määrän tarvikkeita.

Kylpyhuoneremontin valmistelu

Aluksi on mietittävä kuka remontin tekee. Itse tekemällä säästää huomattavan summan, sillä kylpyhuoneen remontoiminen maksaa paljon jos teettää kaiken ulkopuolisella firmalla. Remonttia suunnitellessa on otettava huomioon lainsäädäntö. Taloyhtiöissä ei esimerkiksi voi vesieristystä tehdä itse, vaan tekijäksi vaaditaan sertifikaatin omaava yritys. Vaikka työ ei ole kovinkaan erikoinen suorittaa, on tämä kuitenkin otettava huomioon. Taloyhtiöt voivat vaatia myös erilaisia dokumentteja remontin edistymisestä ja tekijästä. Vanhan pesuhuoneen purkamisen voi suorittaa itse, mutta työ on erittäin haastavaa. Vanhat laatat voivat olla todella tiukassa ja työ vaatii usein järeähkön iskutyökalun. Purusta tullut jäte on myös hävitettävä asianmukaisesti. Purkaessa on otettava huomioon ettei riko vesiputkistoja tai sähköjohtoja. Ellet tiedä mitä teet, on parempi teettää työ ammattilaisella.

Valmisteluun kuuluu myös sopivien laattojen, silikonien, kattomateriaalin ja suihkulaitteiden valinta. Laske seinien ja lattian pinta-ala ja ole yhteydessä verkkokaupan asiakaspalveluun. He osaavat suositella sopivan laattamäärän. Todennäköisesti seiniä on tasoitettava ja sopivat tasoitteet ja työkalut tilaat helposti samaan aikaan.

Sopivat laatat

Laattojen valinnassa vaikuttaa paitsi oma mieltymys, myös hinta ja käyttökohde. Mitä suurempi seinälaatta valitaan, sen suorempi on oltava pohjatyön jälki. Suuri laatta voi olla kaunis, mutta saattaa olla haastava asentaa. Ammattilaiselta toki onnistuu, mutta jos teet itse kannattaa tämäkin seikka ottaa huomioon.

Lattialaatoissa vaikuttaa oma mieltymys sekä laattojen kestoluokka. Sama laatta ei välttämättä käy pesuhuoneeseen ja mahdollisesti samaan aikaa remontoitavaan kodinhoitohuoneeseen. Asiakaspalvelu auttaa kun sopiva laattamalli on löytynyt.

Tasoitteet ja vesieristys

Vanhat laatat poistettaessa seiniin jää hyvin todennäköisesti vanhaa laastia. Laasti kannattaa poistaa mahdollisimman hyvin, jotta työ on jatkossa helpompaa. Mikäli seiniä ja lattiaa on tasoitettava, löytyy sopiva tasoite verkkorautakaupasta. Kysy menekki tarkemmin asiakaspalvelusta. Muista tilata samalla kertaa tarpeeksi pitkä lasta, jotta tasoitteen saa leviämään tarpeeksi tasaisesti. Tasoitteen joituu levittämään hyvin todennäköisesti useamman kerran tarpeeksi hyvän lopputulokseen saamiseksi.

Kun tasoite on levitetty ja se on kuivunut, siirrytään vesieristeen levittämiseen. Ensimmäiseksi kuivalle pinnalle levitetään primer, joka takaa varsinaisen vesieristeen tarttumisen. Primerin jälkeen levitetään vesieriste seiniin. Vesieriste jätetään vielä lattialle levittämättä, sillä lattialla on kulkua ja vesieriste saattaa rikkoutua.

Vesieristettä levitetään tarpeeksi paksusti ja nurkkiin laitetaan nurkkavahvikkeet. Vesieriste on hyvä levittää ainakin kahteen kertaan riittävän paksuuden saamiseksi.

Laatoitus

Laatoitus aloitetaan seinistä. Kiinnitä seinän alareunaan lauta vaakatasoon esimerkiksi laserin avulla jotta aloituksesta tulee varmasti suora. Lauta kiinnitetään siten, että yksi laattarivi jätetään alareunasta tässä vaiheessa asentamatta. Mitoita huolellisesti, jotta laatta varmasti ylettää joka paikasta lattiaan saakka. Laatoita seinä ja anna kuivua. Irroita lauta ja asenna alimmainen laattarivi paikoilleen.

Ennen lattian laatoitusta asennetaan vesieriste lattiaan. Levitä 2 kerrosta jotta eristettä tulee riittävästi. Anna kuivahtaa ja aloita laatoitus.

Saumaaminen ja silikonit

Kun laatat ovat kuivuneet paikalleen, on jäljellä enää saumaus ja silikonien laitto. Käy kaikki laatan saumat silmämääräisesti läpi ja poista mahdolliset laattojen välistä pursuavat laastit. Hiero saumaaine huolellisesti saumoihin ja anna kuivua.

Kun sauma-aine on kuivunut, laitetaan nurkkiin ja lattian sekä seinän rajaan vielä silikonit. Levitä silikoni huolellisesti jotta vesi ei pääse laattojen välistä laatan ja vesieristeen väliin. Huolellisesti levitetty silikoni on myös huomattvasti mukavamman näköinen kuin ”vähän sinnepäin” tehty työ.

Suihku, hanat ja kalusteet

Lopuksi asennetaan suihkut, hanat, altaat ja mahdolliset kalusteet. Mikäli laattohin on porattava reikiä, muista laittaa silikoni myös reikiin, jotta kosteus ei pääse tätä kautta rakenteisiin.

Kalusteita asentaessa on syytä olla tarkkana että kalusteet tulevat juuri oikeaan paikkaan. Turhat reiät laattapinnassa heikentää aina vesieristystä eikä niitä kannata missään tapauksessa turhaan porata. Huolellinen suunnittelu auttaa tässäkin asiassa.