Kulmahiomakoneet

kulmahiomakoneKulmahiomakoneen (rälläkkä) hankinta tulee ajankohtaiseksi viimeistään silloin, jos alkaa rakentamaan omaa taloa alusta saakka. Myös kotinikkarit tarvitsevat kulmahiomakonetta metallin katkaisuun ja peltien leikkaamisiin.

Talonrakennusprojektissa kulmahiomakone on välttämätön työkalu, sillä erilaisia raudoitustöitä on tiedossa runsaasti. Kone soveltuu katkaisemisen lisäksi erinomaisesti erilaisiin hiontatöihin ja metallin puhdistuksiin.

Kulmahiomakoneen hinta

Kulmahiomakoneita löytyy jokaisesta hintaluokasta. Halvimmallan rälläkän voi saada parilla kympillä, mutta on selvää että koneen laatu ei yllä useamman sadan euron hintaisiin rälläköihin verrattuna. Kotikäytössä tarpeeksi laadukkaan ja kestävän rälläkän saa hieman alle sadan euron hintaluokasta. Aivan halvimpia koneita ei kannata hankkia. Vääntö ei ole riittävä ja laitteen kesto ei ole kovin hyvä.

Rälläkkää hankkiessa ei kannata säästää, vaan ostaa suosiolla merkkikone. Kone toimii ja kestää kuten sen kuuluukin. Toimivalla koneella työ sujuu, eikä aika kulu turhaan säätämiseen ja tuskastumiseen laitteen huonoihin ominaisuuksiin.

Millainen rälläkkä käyttöön?

Sopivan rälläkän valintaan vaikuttaa tietysti käyttökohde ja tarkoitus. Koneita löytyy jokaiseen tarpeeseen eri kokoluokassa. Suuri rälläkkä on omiaan suurien ja paksujen metallien käsittelyssä kun taas pienellä koneella hoituu kotitialouden useimmat työt.

Kulmahiomakoonen voi varustaa useilla erilaisilla laikkoja. Laikan valintaan vaikuttaa käyttötarkoitus. Normaali katkaisulaikka sopii metallin katkaisemiseen ja peltien leikkaamiseen. Timanttilaikan avulla rälläkällä on mahdollista leikata kiviä ja laattoja ja tämä on lähes välttämätön työväline pihalaatoituksen tekemisessä. Hiomalaikkaa käytetään esimerkiksi ruosteen poistossa tai hieman karkeampaa hiontaa vaativissa kohteissa. Rälläköihin on saatavana myös erilaisia teräsharjoja, joiden avulla metalleja ja muita materiaaleja voi puhdistaa ruosteesta ja liasta.

Muista turvallisuus

Konetta käytettäessä on otettava huomioon turvallisuusseikat. Metallia leikatessa muodostuu suuri kipinävana, joten tulenarat tuotteet on siirrettävä kipinvana takaa pois. Leikatessa metallia lähtee voimakas ääni ja kuulonsuojaimia on syytä käyttää. Silmät on suojattava asianmukaisin suojalasein.

Työturvalliisuus on tärkeää eikä suojaimia sovi unohtaa pienimmissäkään katkaisu- tai hiontatöissä. Useimmiten vahinko sattuu juuri silloin, kun ajatteleem että näin pientä työtä varten ei suojaimia jaksa laittaa.

Sopiva kulmahiomakone jokaiseen tarkoitukseen

Kulmahiomakone sää käyttövoimansa useimmiten suoraan sähköverkosta. Nykyään on tarjolla myös erittäin hyvälaatuisia ja tarpeeksi voimakkaita akkukäyttösiä rälläköitä. On selvää, että akkukäyttöinen rälläkkä ei ole voimaltaan yhtä tehokas kuin sähkökäyttöiset laitteet. Teho riittää kuitenkin täysin normaaliissa kotikäytössä. Akkukoneen etuna on helppo liikuteltavuus ja rälläkkää varteen ei tarvitse vetää jatkokaapeleita hankalissa paikoissa tapahtuvia katkaisutöitä varten.

ryobi akkukulmahiomakoneRyobi One+ akkurälläkät ovat suositeltavia hankkia suhtelliseen edullisen hinnan ja akkujen yhteensopivuuden vuoksi. Myös Bosch tarjoaa nykyään toistensa kanssa yhteensopivia sähkötyökaluja. Mikäli tarvitset kulmahiomakonetta kevyeen kotikäyttöön, on akkurälläkän hankinta erittäin hyvä vaihtoehto.

Rälläkät voivat saada käyttövoimansa myös paineilmalla. Paineilmarälläkkä ei ole kovinkaan kätevä kotikäytössä, vaan se soveltuu paremmin teollisuudessa ja maalamoissa käytettäväksi. Myös bensiinikäyttöisiä rälläköitä löytyy, mutta ovat jo hieman harvinaisempia.

Kun tarvitset kulmahiomakonetta, valitse laite huolella sen mukaan mihin rälläkkää tarvitset. Joissakin tapauksissa yksi rälläkkä ei riitä, vaan on hankittava useampi laite. Verkkokauppojen asiantuntijat osaavat neuvoa sopivan rälläkän valinnassa.