Grillit

Grillaaminen kuuluu kesään. Grillit ja grillaamiseen tarvittavat tuotteet ja välineet on mahdollista hankkia edullisesti netistä todella laajasta ja kattavasta valikoimasta. Tilamalla nyt, saat valitsemasi grillin muutamassa päivässä kotiisi.

Grillejä löytyy jokaiseen makuun ja tarpeeseen. Ennen suurta suosiota nauttineet hiiligrillit ovat yhä suhteellisen suosittuja ja niillä on oma vankka kannattajakuntansa, mutta kaasugrillit ovat syrjäyttäneet hiiligrillien suosion. Kaasugrillit ovat kehittyneet huomattavasti vuosien saatossa ja erilaisia grillejä löytyy kymmeniä.

Kaasugrillien hinnat ovat laskeneet kuluttajaystävälliselle tasolle ja pienen 2-polttimisen peltisen kaasugrillin saa muutamalla kympillä. Lisäksi tarvitaan kaasupullo ja pullon alkuinvestoinnin jälkeen kaasu on halpaa hankkia. 11kg:n kaasupullo riittää helposti koko kesäksi ja useimmilla grillaajilla ei kulu kuin muutama kilo kaasua kesän aikana.

Hiiligrilli vai kaasugrilli?

kaasugrilliHiiligrilliä käytettäessä monelle tulee oikea kesän fiilis tuoksusta. Hiiligrillit ovat hyvä vaihtoehto jos grillaustiheus ei ole kovin suuri ja kerralla tehtävä ruokamäärä on pienehkö. Hiiligrillit ovat hetken aikaa todella kuumia, joten korkeita lämpötiloja vaativaa grillaus onnistuu hyvin. Kaasugrillien hyvänä puolena voidaan pitää sitä, että lämpötilan voi pitää tasaisena koko grillauksen ajan. Lisäksi jos grilli on suuri, voi kerralla tehdä grilliruokaa suuremmallekin väelle.

Kaasugrilleihin voi myös valita esimerkiksi parilan tai sivukeittimen. Parilalla on helppo grillata esimerkiksi kasviksia tai perunoita. Sivukeittimellä on helppo kiehauttaa uudet perunat pihvien ja makkaran kaveriksi. Kaasugrillin lämpötilan saa pidettyä tasaisena koko grillauksen ajan, joten ruoan tekeminen on helppoa eikä tarvitse pelätä sitä, että grilli on liian kuuma tai kylmä täydellisen grillaustuloksen saavuttamiseksi.

Kaasugrilli on nopeasti lämmin, eikä tarvitse odottaa hiilien palamista sopivan lämpöiseksi. Usein hiilillä grillaajat ovat malttamattomia ja paras hiilos tulee vasta siinä vaiheessa, kun makkarat ja pihvit ovat jo grillattu. Hiilillä grillaaminen vaatii malttia.

Brikettigrillit

Brikettigrillit ovat kasvattamassa suosiotaan pikkuhiljaa enenevissä määrin. Brikettigrilli soveltuu kiireettömälle viikonloppugrillaajalle, koska grillin valmistaminen grillauskuntoon vie aikaa noin 20 – 40 minuuttia riippuen grillin koosta ja brikettien määrästä. Lisäksi grillin valmistusajan päälle pitää laskea grillausaika, joten grilliruuan valmistaminen vie helposti tunnin verran aikaa.

Lapsiperheille brikettigrilliä ei voi suositella jossa ruokaa pitää saada nopeasti tarjolle. Lapsiperheille brikettigrilliä voi suositella korkeintaan kiireettömään viikonloppukäyttöön toiseksi grilliksi.

Tunnelmaltaan brikettigrillaus voi kuitenkin olla monelle grillaajalle kaasugrilliä miellyttävämpää. Brikettigrillin tunnelma on monelle grillaajalle ”se juttu”.

Tiiligrillit

Grillin voi valmistaa muuraamalla tiilistä. Saatavana on valmiita rakennuspaketteja ohjeineen, joiden avulla kuka tahansa vähänkään remonttitaitoja osaava voi muurata näyttävän tiiligrillin. Grillin voi suunnitella tietysti itsekin ja hankkia tarvittavat välineet rautakaupasta. Itse suunnittelemalla grillistä saa juuri sellaisen kuin haluaa ja siihen voi liittää esimerkiksi savustuspöntön tai keittotason. Vain mielikuvitus on rajana.

Kaivonrengas soveltuu grillaukseen yhtälailla kuin tiilistä valmistettu grilli. Tarvitset vain tarpeeksi suuren ritilän renkaan päälle. Kaivonrengasgrillin heikkous on vaikeahko ritilän tason säätö, jolloin grillaaminen voi osoittautua haastelliseksi. Makkaratikun avulla kaivonrengasgrillissä on mahdollista paistaa nuotiomakkaraa.

Tiiligrillin huono puoli on se, että sitä ei voi muurata puiselle terassille. Toinen huono puoli on se, että kun grillin muuraa paikalleen, ei sitä siitä enää siirretä mihinkään.

Sähkögrillit sopii parvekkeelle

Sähkögrillit sopivat mainiosti parvekekäyttöön. Sähkögrilli on nopea ja helposti siirrettävä grilli. Sähkögrillit ovat pienikokoisia ja soveltuvat siksi oikein hyvin kerrostalon asukkaille. Sähkögrillit ovat helpppokäyttöisiä, mutta paistotulos ei ole samanlainen kuin kaasu- tai hiiligrillissä, koska sähkögrillissä ei ole oikeaa tulta.

Paistotulos ei sovi vaativalle grillaajalle, mutta helppoa vaihtoehtoa etsivälle sähkögrilli sopii hyvin. Sähkögrilli on helppo janopea, mutta paistotulos ei välttämättä yllä muiden grillien tasolle.

Minkä grillin valitsen?

Grillin valintaan vaikuttaa moni asia. Pienelle omakotitalossa asuvalle harvoin grillaavalle perheele sopii perinteinen hiilillä lämmitettävä pallogrilli. Hiiligrillien etuna on kuuma lämpötila, tuoksu sekä tunnelma joka grilalamisesta tulee. Miinuksena hiilien kulutus ja se, että niitä on varmasti aina silloin varastossa kun grillaus on ajankohtaista. Pallogrilli voi sopia myös mökki- sekä asuntovaunukäyttöön.

Kaasugrilli sopii omakotitaloon sekä rivitaloon. Kaasugrillejä on niin monenlaisia, että perhekoko ei juuri vaikuta siihen onko kaasugrillin hankinta järkevää. Kaasurillejä löytyy 2-, 3- tai 4-polttimisina malleina, joten se sopii niin sinkuille kuin suurperheillekin. Kaasugriilin on helppo valinta ja grillaaminen on vaivatonta.

Kaasugrillin on hankittava kaasupullo. Pulloja löytyy teräspulloja sekä komposiittipulloja. Teräspullot ovat halvempia, mutta niistä ei suoraan näe kuinka paljon kaasua on jäljellä. Komposiittipullo on kalliimpi, mutta siitä näkee jäljellä olevan kaasumäärän helposti.

Teräspullo ei kuitenkaan ole ongelma, sillä kaasu on halpaa ja pullon voi vaihtaa täytteen hyvissä ajoin ennen sen tyhjentymistä. Pulloja on saatavana 5kg:n ja 11kg:n kokoisena. Teräspullo ei välttämättä ole esteettisesti kaunis, mutta se on edullisempi hankkia kuin vastaava komposiittikaasupullo.

Sähkögrillit ovat pieneen grillaustarpeeseen sopivia kuten kerrostaloihin parvekkeelle tai yksin asuvalle. Omakoti- ja mökkikäyttöön sähkögrilliä ei voi suositella. Sähkögrilli on edullinen ja helppo käyttää, mutta grillaamisen fiilistä sillä ei välttämättä saa. Myöskään grillaustulos ei ole samanlainen kuin vaikkapa kaasulla tai hiilillä grillatessa.

Parhaat grillitarjoukset

Mistä löytyy markkinoiden parhaat grillitarjoukset? Vastaus on helppo. Verkkokaupasta. Verkkokaupat pystyvät tarjoamaan grillit aina edulliseen hintaan alhaisen kulurakenteensa vuoksi. Joskus hyviä tarjouksia voi löytää myös tavaratalosita, marketeista tai perinteisestä rautakaupasta. Pääsääntöisesti netistä ostamalla kuitenkin säästää pitkän pennin.

Vertaa eri griilikauppojen hintoja. Voit huomata, että myös netissä hinnoittelu on aika värikästä ja sama grilli voi maksaa toisessa kaupassa huomattavasti vähemmän kuin toisessa.

Ota myös huomioon, että samoja grillejä myydään useilla eri tuotemerkeillä ja bränedeillä. Grilli voi olla täysin sama, mutta hinta ei. Varsinkin budjettiluokan grilleissä on ilmennyt tällaista ilmiötä. Laadukas ja kallis merkkigrilli ei sen sijaan tule samalta bulkkilinjalta kuin halvemmat merkit.

Grilliä hankkiessa kannattaa satsata laatuun. Hinta on hankkiessa suurempi, mutta toimintavarmuus, käytettävyys ja kestoikä on huomattvasti parempi kuin halvoissa grilleissä. Jotta grillaaminen olisi mahdollisimman miellyttävää, kannattaa samalla kun hankkii uuden grillin satsata myös hyviin välineisiin. Pihdit, lastat ja harjat kannattaa valita huolella ja välttää hankkimasta alelaarin tuotteita. Laadukkailla välineillä grillaaminen onnistuu parhaiten.