Akkuporakoneet

Porakone on joka kodissa tarvittava sähkötyökalu. Vaikka porakonetta ei välttämättä tarvitse kovin usein, silloin kun sitä tarvitsee ja sitä ei ole saatavilla niin mieleen tulee esimerkiksi akkuporakoneen hankinta.

Akkuporakoneen avulla kodin pienien poraustöiden ohella voi hoitaa myös ruuvien ruuvaukset. Lisäksi erilaisilla terillä ja työkaliulla akkukoneesta saa helposti monikäyttöisen laitteen. Esimerkiksi rasiaporalla voi porata hieman suurempia reikiä vaikkapa ilmastointikanavia varten.

Akkuporakoneen hinta

Akkuporakoneet eivät enää ole onneksi kovin kalliita. Pieneen käyttöön sopivia malleja löytyy jo muutamalla kympillä. On tietysti selvää, että muutaman kympin koneelta ei voi odottaa kovin suuria. Akku on hyvin todennäköisesti aika heikko ja ruuvaus- ja käyttöaika ei ole kovin pitkä. Myöskään akkukoneen vääntömomentti ei välttämättä ole kovin hyvä halvemmissa koneissa. Pieneen ruuvailuun ja porailuun kotikäytössä halpoja malleja voi kuitenkin suositella.

On tietysti selvää, että halpa kone ei ole niin laadukas kuin kalliimpi ja tunnetumpi merkki. Halvan koneen vääntöominaisuudet loppuvat nopeasti kesken eikä akun kestävyys ole samalla tasolla kalliimpien laitteiden kanssa.

Ryobi, Bosch, Makita, DeWalt..?

Jos tarvitset koneelta parempaa akkukestoa ja suurempaa vääntöä, on syytä kääntyä yli 100 euron hintaluokassa oleviin laitteisiin. Esimerkiksi Ryobi, Bosch, Makita ja DeWalt tarjoavat monessa hintaluokassa olevia akkuporakoneita.

Kaikki edellä mainitut laitteet ovat kestäviä ja laadukkaita, lähinnä valintaan vaikuttaa oma mieltymys ja mahdolliset tarjoukset paikallisessa rautakaupassa tai netissä. Hintoja kannattaa vertailla, sillä usein nettikaupoissa on huomattavan hyviä kampanjatarjouksia saatavana.

Akku ja sen kapasiteetti työn mukaan

Hintaan vaikuttaa suuresti akun kapasiteetti ja suositeltavaa on hankkia 18V akulla oleva porakone. 18V akku kestää kuormitusta huomattavasti paremmin kuin 14V ja 12V koneet. 18V akulla varustettu porakone on hieman kalliimpi kuin pienemmillä akuilla olevat koneet, mutta hinta kannattaa maksaa jos kone tulee työhön jossa tarvitaan voimaa ja pitkää akkukestoa.

Jos työskentely on hiemaankaan enemmän laitteelta vaativaa, ei kannata säästää rahaa väärässä paikassa. Säästö akkukapasiteetissa kostautuu koneen huonoissa ominaisuuksissa ja hermojen kiristymisellä jatkuvalla lataamistarpeella.

Hiiliharjaton moottori on kestävä

Hintaan vaikuttavat lisäksi myös akkuporakoneen muut ominaisuudet. Hiiliharjaton moottori maksaa enemmän kuin normaalilla moottorilla olevat koneet mutta toisaalta ne eivät lämpene kovassa kuormituksessa ja niiden käyttöikä on pitempi. Joissakin akkuporakoneissa on myös isku-toiminto, jolloin kiviseinän poraaminenkin on mahdollista. Konetta hankkiessa kannattaa miettiä mitä ominaisuuksia tarvitsee, ettei tule maksaneeksi turhaan ominaisuuksista joita ei tarvitse.

Turhaan ei kannata maksaa sellaisista ominaisuuksista joita ei tarvitse. Moneen tarpeeseen riittää peruskone. Mieti ostaessa, onko kallis kone järkevää hankkia.

Ryobi One+

ryobiRyobin akkusähkötyökalut on varustettu akulla, jotka sopivat toisiin sähkötyölaitteisiin keskenään. Tämä on äärimmäisen kätevä ominaisuus varsinkin rakentajalle ja remontoijalle jolloin eri laitteita tarvitaan paljon. Sama akku käy esimerkiksi porakoneeseen, kulmahiomakoneeseen, jiirisirkkeliin, kuviosahaan ja niin edelleen.

Mikäli tarvitset useampia laitteita, kannatta harkita Ryobin valikoimaa. Robiin voi ostaa myös lisä- tai tehoakkuja, jolloin laitteen käyttöaika pitenee entisestään. Useampi akku varmistaa sen, että pitkään kestävällä työskentelyllä on aina akuissa virtaa yhden ollessa laturissa ja toisen laitteessa.